skip to Main Content

Bakkersweetjes

Bestellen

Waarom is brood van De Lekkere Bakker een belangrijk voedingsmiddel?

Ons brood levert verschillende voedingsstoffen die je nodig hebt om dagelijks goed te kunnen functioneren. Zo is brood van De Lekkere Bakker een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat ons brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet het voor een belangrijk deel in de inname van jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen. Brood van De Lekkere Bakker is een smakelijk en gemakkelijk voedingsmiddel en je kunt er veel mee variëren. Daardoor is het geschikt voor elk moment van de dag! Informeer bij De Lekkere Bakker naar de diverse broodsoorten.

Waarom is een ontbijt van De Lekkere Bakker belangrijk?

Je lichaam heeft het ’s nachts gedurende langere tijd zonder eten en dus energievoorziening moeten stellen. Om goed te kunnen functioneren en presteren heb je na het opstaan daarom weer voedsel nodig. Een volwaardig ontbijt met brood, crackers of granola van De Lekkere Bakker zorgt ervoor dat je je goed kunt concentreren op het werk of op school. Ook zet een goed ontbijt je darmen aan het werk. Een ontbijt is bovendien belangrijk om op gewicht te blijven. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten vaker een goed gewicht hebben dan mensen die niet ontbijten. Ontbijten met de voedzame producten van De Lekkere Bakker zorgt namelijk voor een goed gevuld gevoel. Na een gezond ontbijt is de verleiding minder groot om in de loop van de morgen teveel te snacken of te snoepen.

Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezel is de verzamelnaam voor onverteerbare bestanddelen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze zorgen voor een goede darmwerking en een soepele stoelgang. Sinds kort weten we ook dat voldoende voedingsvezels in onze voeding de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten kleiner maakt. Verder zorgt een vezelrijke voeding snel voor een verzadigd gevoel, wat plezierig is voor wie op zijn gewicht wil letten. Brood van De Lekkere Bakker is een van de belangrijkste leveranciers van voedingsvezels. Volkorenbrood bevat de meeste voedingsvezels en bruinbrood bevat meer voedingsvezels dan witbrood. De hoeveelheid voedingsvezels in ons brood hangt namelijk af van het soort meel dat is gebruikt; brood gemaakt van bloem bevat minder voedingsvezels dan brood gemaakt van meel en/of volkorenmeel. Ook onze toevoeging van gedroogd fruit, zaden, pitten en noten heeft invloed op het voedingsvezelgehalte.

Hoeveel koolhydraten zitten er in brood?

Een gemiddelde broodsoort bevat tussen de 40 en 55 gram koolhydraten per 100 gram brood. Bruin, volkoren en meergranenbrood zitten dichter bij de 40 gram en wit brood dichter bij de 50 gram per 100 gram. Er zijn broden op de markt met een verlaagd koolhydraatgehalte, die in de volksmond ook wel koolhydraatarm brood worden genoemd. De hoeveelheid koolhydraten in deze broodsoorten varieert van 15 tot 30 gram per 100 gram. Koolhydraatarm brood bevat dus minder koolhydraten, maar nagenoeg net zoveel of soms zelfs iets meer calorieën dan een gewoon brood. Dat komt omdat in brood met minder koolhydraten meestal meer eiwitten of vetten zitten, door het gebruik van sojameel en/of extra pitten en zaden.

Is desembrood van De Lekkere Bakker gezonder dan ‘gewoon’ brood?

Het is (nog?) niet wetenschappelijk bewezen dat ons desembrood gezonder is dan bijvoorbeeld ons bruin- of volkorenbrood. Wel zijn er aanwijzingen dat desemfermentatie meerdere pluspunten heeft:

  • Het langdurige desemproces maakt vezels, bepaalde vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen beter beschikbaar voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B, foliumzuur, magnesium, ijzer, zink en fenolen.
  • Bepaalde desemculturen breken gluten gedeeltelijk af, wat voornamelijk gunstig is voor mensen met een glutenovergevoeligheid.

Als we uitsluitend de voedingswaarde van onze desembroden met soortgelijke broden die we met gist bakken vergelijken, zijn er nauwelijks verschillen. Beide broden leveren min of meer dezelfde hoeveelheid calorieën, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Wat wel bepalend blijft, is de keuze voor wit, bruin of volkoren. Volkoren wint het ook hier met de meeste gezonde voedingsstoffen.

Is brood van De Lekkere Bakker geschikt voor veganisten?

In een veganistisch dieet komen geen dierlijke producten voor. Dat betekent: geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing of E-nummers met een dierlijke oorsprong. Onze broodsoorten bevatten in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood en ons meergranenbrood passen daarom uitstekend in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Bovendien is brood de belangrijkste bron van jodium. In onze hartige broodjes en luxe koeken en cake kunnen wel dierlijke producten zoals ei en boter voorkomen.

Wat biedt De Lekkere Bakker aan lactosevrije producten?

Lactose-intolerantie komt vaak voor bij kinderen. Uiteraard wil je daar als ouder op de best mogelijke manier mee omgaan. De Lekkere Bakker ontdekt steeds meer recepten om ook zonder lactose lekkere producten te maken. Naast brood en koek hebben we ook gebak, taart en cake om heerlijk mee voor de dag te komen. Zo voelt iedereen zich hetzelfde behandeld. Bekijk hier onze lactosevrije producten.

Hoe maakt De Lekkere Bakker een knipbrood?

Knipbrood, met zijn twee ronde bollen aan de bovenkant van iedere boterham, is lange tijd hét klassieke brood van Nederland geweest. Het past goed in de broodtrommel en de korst is lekker knapperig. Een heel knipbrood heeft een wig in de lengterichting van het brood, maar dit is geen rechte snede. Het is een rij knippen van een schaar, ongeveer vijf centimeter diep het deeg in. Bij elke knip ontstaat een deuk plus een keepje in de dwarsrichting. Door het knippen heeft ons knipbrood meer oppervlakte en dus meer korst.

Waarom voegt De Lekkere Bakker soms noten, zaden en pitten toe?

Noten, zaden en pitten worden regelmatig in ons brood verwerkt of er bovenop gebruikt als decoratie. Het brood van De Lekkere Bakker ziet er hierdoor niet alleen extra lekker uit, het bevat ook extra voedingsstoffen. Noten, zaden en pitten zijn in het algemeen namelijk rijk aan onverzadigd vet: de meer gezonde vetten. Ook heeft de toevoeging invloed op het gehalte aan vitamines B3, B6, foliumzuur (B11) en vitamine E en de mineralen ijzer, zink, koper, calcium en magnesium. Noten, maanzaad, sesamzaad, en zonnebloem- of pompoenpitten leveren dus extra voedingsstoffen. Bovenop de voedingsstoffen die al in ons brood zelf zitten.

Waarom adviseert De Lekkere Bakker regelmatig volkorenbrood te eten?

In volkorenmeel zitten álle delen van de graankorrel. Onze volkoren broodsoorten zijn dan ook de meest gezonde keuze. Het meel voor tarwebrood bevat alleen bloem (de meelkern) en zemelen, terwijl voor witbrood enkel bloem de basis is. Meergranenbrood bevat korreldeeltjes van verschillende graansoorten.

Past speltbrood van De Lekkere Bakker in een glutenvrij dieet?

Nee. De graansoort spelt is nauw verwant aan tarwe. Je zou ze neef en nicht kunnen noemen. De voedingswaarde van deze graansoorten verschilt dan ook nauwelijks. Spelt bevat iets meer eiwit dan tarwe en heeft over het algemeen een iets hoger vetgehalte, maar dit verschilt per soort en zelfs per onderzoek. Qua vitaminen en mineralen zijn er nauwelijks aantoonbare verschillen. Ons speltbrood is dus niet glutenvrij. Wel wordt speltbrood door sommige mensen met een glutenintolerantie of prikkelbare darmen beter verdragen dan broodsoorten die zijn gemaakt van tarwe. Het is nog onduidelijk waaraan dit precies ligt. Wat zeker belangrijk is bij spelt, is de zuiverheid van het ras. Het speltmeel dat De Lekkere Bakker gebruikt, is afkomstig van geselecteerde telers uit Duitsland en bestaat voor honderd procent uit spelt.

De definitie van speltbrood is niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Voor volkorenbrood is dit bijvoorbeeld wel zo. Als je een brood koopt waar ‘volkoren’ op staat, moet dit ook echt volledig uit volkoren bestaan. Voor de ingrediënten van speltbrood is dit vrij; er mag dus worden bijgemengd. In Duitsland is het wel in de wet geregeld. Daar mag een speltbrood pas zo genoemd worden als dit voor minimaal 90 procent uit spelt bestaat.

Proef de diverse broodsoorten van De Lekkere Bakker en ontdek wat het beste bij jou past. Wat vind je lekker en waar voel je je goed bij? We adviseren je graag.

Hoe kan ik producten van De Lekkere Bakker het beste bewaren?

De Lekkere Bakker bakt iedere dag zijn lekkernijen voor jou. Onze producten blijven zeker tot een paar dagen na aankoop lekker vers. Bewaar ons brood het liefst in een donkere lade of broodtrommel en koeken op een droge en donkere plek, in een gesloten verpakking of in een goed afgesloten koektrommel. Cake en gebak is het beste te bewaren in de koelkast. Daarbij het belangrijk is om deze producten vóór het serveren op tijd op kamertemperatuur te laten komen. De Lekkere Bakker voegt geen conserveringsmiddelen toe om producten langer vers te houden dan nodig is. Wil je brood, cake of koeken toch langer bewaren? Dan is ons advies om het goed afgesloten in de diepvries te bewaren. Gebak kun je dan het beste één dag voor gebruik in de koelkast zetten, zodat het rustig kan ontdooien. Voor meer tips en bewaaradviezen kun je uiteraard altijd onze medewerkers raadplegen.

Bezorgingsgebied webshop
Bezorgen na afstemming met de bakkerij

Verder kunnen wij ook lekkernijen versturen met de post.

Bezorgingsgebied webshop

Andere plaatsen in overleg met de bakkerij.
Versturen met de post kan altijd.