skip to Main Content

Bewuste Bakker

De Lekkere Bakker is een heel ‘bewuste bakker’. Zijn uitgangspunt is dat we alleen als geheel een samenleving vormen. Hij streeft daarom naar verbondenheid met de buurt en naar een betere leefomgeving voor mens en dier. In alles wat hij doet, neemt hij zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hij steunt lokale initiatieven, is sponsor van verenigingen in de buurt en kijkt kritisch naar alle producten en de bijbehorende recepturen en verpakkingen. In de ogen van De Lekkere Bakker geldt gewoon: alle beetjes helpen

…voor een betere en duurzame leefomgeving, zowel dicht bij huis als wat verder weg!

In de basis is en blijft De Lekkere Bakker een enthousiaste en bevlogen bakker, met een team dat precies hetzelfde is en ook uitdraagt. Daarnaast sluit hij dus zich graag aan bij goede en duurzame ontwikkelingen. En als je er wat meer in detail naar kijkt (en met de handige hulp van het overzicht van het Klimaatverbond Nederland), dan doen ze bij De Lekkere Bakker het volgende:

 

1. GEEN ARMOEDE – Door verantwoordelijkheid te nemen en zorg te dragen voor de medemens, helpen we degenen die het nodig hebben. Ons lijntje met de Voedselbank Zutphen is vanzelfsprekend. En ook door bewust om te gaan met grondstoffen dragen we ‘ons broodje’ bij aan voldoende beschikbaarheid voor iedereen. Meer aanbod betekent een lagere en betaalbare prijs voor iedereen.

 

2. GEEN HONGER – Via de Voedselbank zorgen we ervoor dat iedereen zijn/haar dagelijks brood heeft. Het platform Diepvriesbrood.nl is erop gericht om lekker brood vooral ook betaalbaar te houden.

 

3. GOEDE GEZONDHEID EN WELZIJN – Goede gezondheid is van levensbelang. Naast onze zorg voor voedselveilige producten haken we ook aan bij maatschappelijke ontwikkelingen. Zo zijn we stappen aan het zetten op het gebied van suikerreductie en hebben we ervoor gezorgd dat het zoutaandeel in ons brood al met zeker 15% gedaald is. En we kijken continu naar aanvullingen op ons assortiment die een lagere foodprint hebben en die minstens zo lekker zijn. Dat is bijvoorbeeld onze vegan ??

We denken graag mee met onze klanten en nemen daar echt de tijd voor. Door deze betrokkenheid en sociale houding kunnen we iedereen de juiste aandacht geven, er echt voor elkaar zijn en helpen we altijd om een goede lekkere keus te maken.

 

4. KWALITEITSONDERWIJS – De Lekkere Bakker is een gecertificeerd opleidingsbedrijf voor wie zich wil ontwikkelen. Door stagemogelijkheden, leerwerkplekken voor studenten en arbeidsplaatsen voor zijinstromers en mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt kunnen we ieders talent inzetten.

 

5. GENDERGELIJKHEID – Iedereen bij ons is gelijk en krijgt dezelfde aandacht, dat doen we gewoon.

 

6. SCHOON WATER EN SANITAIR – We leven in een land waarin de basisvoorzieningen gelukkig goed geregeld zijn. Schoon drinkwater is van levensbelang, zeker ook voor onze productbereidingen. Om het drinkwaternet te ontlasten werken we alleen met biologische en gecertificeerde schoonmaakmiddelen en met filtersystemen.

 

7. BETAALBARE EN DUURZAME ENERGIE – Op het dak van onze bakkerij liggen zonnepanelen, die we combineren met de samenwerking met Zutphen Energie. Deze lokale coöperatie levert in onze gemeente stroom die écht groen is en die wordt opgewekt door middel van wind en zon.  

o Door te kiezen voor de meest groene energie uit eigen stad, bespaart de Lekkere Bakker ruim 192.000 kg co2 per jaar. Dit komt overeen met 647.779 reizigerskilometers. Oftewel, 1542 reizigersvluchten van Amsterdam naar Parijs.
o Verbranding van gas zorgt per definitie voor co2-uitstoot, maar deze wordt door de Lekkere Bakker volledig gecompenseerd via een project in India. Het verbruik van gas is daardoor co2-neutraal.

     Onze bedrijfswagens zullen, zodra dit kan, helemaal elektrisch zijn.

 

8. EERLIJK WERK EN ECONOMISCHE GROEI – Uiteraard moeten wij ons als bedrijf ook ontwikkelen om ervoor te zorgen dat we levensvatbaar zijn en blijven en daarbijinvesteren in de toekomst. Gelukkig weten de klanten onze lekkernijen te waarderen en hebben ze oog voor onze zorgzaamheid. Daardoor hebben we een loyale en betrokken klantenkring opgebouwd.

 

9. INDUSTRIE, INNOVATIE EN INFRASTRUCTUUR – Naast productontwikkeling zijn we bezig met vernieuwingen in het productieproces. Arbovriendelijkheid is hierbij de rode draad. De juiste zorg voor onze medewerkers is een prioriteit. Op die manier werken we samen aan duurzame inzetbaarheid.

 

10. ONGELIJKHEID VERMINDEREN – Iedereen telt mee en heeft recht op brood op de plank. Daarom steunen wij initiatieven, zoals de Voedselbank en Too Good To Go.

 

11. DUURZAME STEDEN EN GEMEENSCHAPPEN – Onze sponsoring van lokale sportclubs en onze aandacht voor goede doelen, zoals Stichting WGDWGO, De Zonnebloem, Wijkgroepen en buurtacties, worden gewaardeerd en zorgen voor verbondenheid.

 

12. VERANTWOORDE CONSUMPTIE EN PRODUCTIE Verantwoordelijk produceren waarbij we zo min mogelijk ‘over’ houden zorgt er soms voor dat producten uitverkocht zijn. Dit afstemmen van vraag en aanbod is voor ons het moeilijkste van het bakkersvak. Er zijn steeds meer invloeden die ervoor zorgen dat je niet weet wat je dagelijks moet maken.

Via Too Good to Go en de Voedselbank weten we mensen blij te maken, als er toch wat te veel gebakken is. Daarnaast hebben we afspraken met diverse instellingen die deze producten voor een gereduceerde prijs afnemen. En ook met ons platform Diepvriesbrood.nl zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk behouden blijft voor consumptie.

Voor onze grondstoffen werken we samen met partners met een duidelijk (en in toekomst nog inzichtelijker) duurzaamheidsverhaal. Waar mogelijk verwerken we biologische grondstoffen en slaan we onze handen ineen met lokale bedrijven. Op deze manier ontstaan mooie samenwerkingen, zoals met Ekoloko (voor duurzaam lekkers van dichtbij) en met de groenteboer (voor het redden van overrijpe bananen door deze te verwerken in ons bananenbrood).

 

13. KLIMAATACTIE – Door bewuste keuzes te maken proberen we goed voor onze wereld te zorgen. Dit doen we niet alleen op het gebied van de inkoop van energie,maar ook die van verantwoorde verpakkingen.

o De geschenkbakjes van Biodore® onder onze bonbons zijn gemaakt van palmbladeren: een volledig natuurlijk materiaal, dat herbruikbaar is als presenteerblaadje voor bijvoorbeeld koekjes, zoutjes of nog meer chocolade.
o Alle broodzakken, gebaksdozen en andere papieren materialen zijn duurzaam tot stand gekomen en hebben het FSCcertificaat.
o De servetten zijn ecologisch.
o We werken met gerecycled papier.

We doen veel aan het scheiden van reststromen, zoals van papier en plastic, om recycling te bevorderen.

 

14. LEVEN IN HET WATER – We beperken ons watergebruik?? en werken we alleen met biologische en gecertificeerde schoonmaakmiddelen en met filtersystemen.

 

15. LEVEN OP HET LAND – Onze voetafdruk als bakker proberen we zo klein mogelijk te houden.

 

16. VREDE, JUSTITIE EN STERKE PUBLIEKE DIENSTEN – De Lekkere Bakker staat voor een toegankelijke bakker, die goed bereikbaar is en die extra service biedt door ook te bezorgen en met een speciaal Broodloket voor het afhalen.

 

17. PARTNERSCHAP OM DOELSTELLINGEN TE BEREIKEN – Samen sta je sterker, dat is ons uitgangspunt. Daarom hebben we partners die meedenken en een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Ook stimuleren we onze klanten om bewust om te gaan met onze producten, zodat we nog lang gebruik kunnen maken van al het moois en lekkers dat deze aarde te bieden heeft.

Online bestellen

We hebben een breed assortiment, dat gedurende de dag wordt aangevuld. Wil je er toch zeker van zijn dat je niet misgrijpt? Plaats een bestelling en kom deze afhalen bij één van onze winkels.

Direct online bestellen Openingstijden
Bezorgingsgebied webshop
Bezorgen na afstemming met de bakkerij

Verder kunnen wij ook lekkernijen versturen met de post.

Bezorgingsgebied webshop

Andere plaatsen in overleg met de bakkerij.
Versturen met de post kan altijd.