skip to Main Content

Diepvriesbrood

Hoe kun je brood het beste bewaren in de diepvries? En dit kun je beter niet doen

Brood invriezen is hartstikke handig! Het wordt minder snel oud en je hebt het dan altijd in huis. Maar hoe kun je brood eigenlijk het beste invriezen? En wat kun je beter niet doen? In dit artikel lees je een aantal tips.

Hoe kun je brood eigenlijk het beste invriezen?

Ons brood komt al uit de vriezer, dus dat scheelt je ook nog eens thuis de extra energie om het in te vriezen. Leg ze echter niet te strak tegen elkaar aan in de vriezer. Kom je het brood halen, neem dan een koeltas mee van huis, hierdoor blijft de kou in het product en zal deze minder snel ontdooien.

Factoren die bepalend zijn voor de conditie van het brood

Brood kun je dus goed invriezen, maar het is belangrijk om te weten dat een aantal factoren bepalend zijn voor de conditie. Bakker Alfons van Zuijlen weet dat de structuur van een brood een belangrijke rol speelt.

‘Het water dat in een brood zit, verdampt na een tijdje via de korst uit het deeg. Na een dag is die korst dan ook al een stuk minder krokant geworden.’ Als een brood goed is gekneed, wordt het water in het deeg langer vastgehouden. De gluten in de bloem vormen dan als het ware een netwerk. Onze receptuur en het verwerkingsproces is erop afgesteld dat we naar een zo fijn mogelijke structuur toe werken.

Verandert brood invriezen iets aan de voedingsstoffen?

Nee, de voedingsstoffen zitten na het invriezen nog in het brood.

Hoelang is brood houdbaar in de vriezer?

Volgens het Voedingscentrum is brood één maand houdbaar in de vriezer. In dit artikel, dat Radar eerder al publiceerde, kun je lezen hoe het zit met de houdbaarheid van andere producten in de vriezer.

Duurzaamheid

We leven op een planeet waar 800 miljoen mensen niet genoeg te eten hebben. We leven ook op een planeet waar mensen 1/3 van al hun geproduceerde voedsel weggooien.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, draagt voedselverspilling ook bij aan de klimaatcrisis. Project Drawdown heeft voedselverspilling op nummer drie staan als het om oplossingen gaat voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. In een van hun vernieuwde scenario’s staat het zelfs op de eerste plek.

Dat bracht mij bij de vraag wat te doen om mee te werken aan de oplossing voor dit probleem.

Broodverspilling

Een goede manier om te starten als het om het probleem voedselverspilling gaat, is te bekijken wat er in de prullenbak belandt. Dat is precies wat enkele Nederlandse onderzoekers hebben gedaan, ze openden de afvalzakken van 130 huishoudens en sorteerden alles.

Vervolgens wogen ze de verschillende categorieën en ontdekten zo dat het meest weggegooide product – een vijfde van al het afval – brood is.

Nederlanders eten twee keer per dag brood, maar broodverspilling is niet alleen een Nederlands probleem.

Calorieën verspilling

In plaats van voedselverspilling te analyseren op gewicht, kun je ook kijken naar de verspilde calorieën. Uiteindelijk kan 1 kg brood meer mensen voeden dan 1 kg appels. Het resultaat van die analyse is nog erger: 53% van de verspilde calorieën komt van granen.

Granen omvatten meer dan alleen brood, maar in Nederland is brood goed voor driekwart van alle verspilde granen..

Verspilde broeikasgassen

Er is nog een derde manier om naar verspilde producten te kijken: wat is de voetafdruk van elke categorie? Bijvoorbeeld, een zak appels weegt meer dan een biefstuk, maar de biefstuk heeft wel een veel hogere voetafdruk, waardoor het des te meer verspillend is als je deze weggooit.

Dus, wat is de klimaatimpact van verspild eten?

Het eerste dat opvalt is melk. De andere grotere categorie is opnieuw brood, in de vorm van tarwe (in deze categorie zit ook pasta verwerkt).

Eén reden voor de hoge voetafdruk van tarwe is dat boeren voor dit gewas veel kunstmest gebruiken en dat veroorzaakt flink wat broeikasgassen.

Dit moet je er niet van weerhouden om brood te kopen. Het is een fantastisch product met een heel lage impact per calorieën en eiwitten. Maar dit geldt natuurlijk alleen als het brood ook wordt opgegeten.

Winkels tegenover huishoudens: Wie verspilt meer brood?

Om te snappen wat we aan broodverspilling kunnen doen, moeten we ook weten waar het plaatsvindt. Mijn eerste gok was de bakkers. Elke avond gooien de bakkerijen goede broden weg, omdat iedereen ‘s ochtends weer vers brood wil.

Dit blijkt zeker een onderdeel van het probleem, echter ik was verrast dat in Westerse landen het meeste brood thuis wordt weggegooid. In Nederland is de consument verantwoordelijk voor de helft van alle broodverspilling.

Toen ik deze grafiek voor het eerst zag, kon ik niet geloven dat mensen thuis zoveel brood weggooien. En toen herinnerde ik me al die keren dat ik het broodkapje in de zak liet zitten om aan een nieuw brood te kunnen beginnen. Ik moet toegeven dat ik ook onderdeel van het probleem ben.

Soms is voedselverspilling onvermijdelijk, maar bij brood is dat niet het geval. Een Duits onderzoek keek naar de verschillende redenen voor het weggooien van eten. De grootste reden voor het verspillen van brood was dat mensen geen zin hadden in (oud) brood. Wat een contrast met regio’s zoals Afrika ten zuiden van de Sahara, waar mensen thuis bijna helemaal geen granen verspillen.

We zijn zo rijk en ons eten is zo goedkoop geworden dat we geen twee seconden nadenken over het weggooien van goed eten. Met deze instelling verspilt het gemiddelde Nederlandse gezin zo’n 500 euro per jaar!

Maar er is hoop. Want ook al is de oplossing niet makkelijk, is deze wel simpel en krachtig: Minder kieskeurig zijn en ons brood meer waarderen.

Waar het echt om draait is dat we ons perspectief op voedsel moeten veranderen. Eten is een van de weinige dingen in het leven die echt waarde hebben. Duizenden jaren lang was deze wetenschap voor mensen vanzelfsprekend, pas de laatste paar decennia lijken wij dit te zijn vergeten. De enige manier om voedselverspilling op te lossen is door opnieuw de échte waarde van voedsel te ontdekken.

Hoe verspil je minder brood?

De belangrijkste stap is om minder kieskeurig te zijn. We moeten ook de kapjes en korsten van het brood eten. Als je die echt niet lekker vindt, is het misschien tijd om beter brood te kopen.

Het tweede punt gaat over bewaren. De makkelijkste manier om brood vers te houden is om het in de vriezer te doen en alleen de sneetjes eruit te halen die je nodig hebt (en dus niet het hele brood in een keer).

Stap drie gaat over het creatief gebruiken van brood als het wel oud is geworden. Hier zijn drie opties:

  • Broodrooster (ook al kost het verhitten van de broodrooster ook CO2, het is nog steeds beter dan brood weggooien)
  • Doop het in de soep

Conclusie

Brood is een van de producten die wij het meest weggooien. De reden hiervoor is meestal dat we kieskeurig zijn, omdat we geen zin hebben in oud brood.

Brood is een van de bouwstenen van het voedsel dat wij dagelijks tot ons nemen. Dit betekent dat we elke dag weer de mogelijkheid hebben om met een nieuw perspectief te oefenen: Misschien biedt brood ons de kans om voedselverspilling op te lossen en weer te leren waarderen wat echt belangrijk is in het leven.

Online bestellen

We hebben een breed assortiment, dat gedurende de dag wordt aangevuld. Wil je er toch zeker van zijn dat je niet misgrijpt? Plaats een bestelling en kom deze afhalen bij één van onze winkels.

Direct online bestellen Openingstijden
Bezorgingsgebied webshop
Bezorgen na afstemming met de bakkerij

Verder kunnen wij ook lekkernijen versturen met de post.

Bezorgingsgebied webshop

Andere plaatsen in overleg met de bakkerij.
Versturen met de post kan altijd.